понеделник, 9 март 2015 г.

Без смени на министри в следващите месеци (БНР, Пловдив)

   

БГНЕС















След оставките, тази седмица очакваме назначенията в сектор "Сигурност"- какво още разчете като сигнали за управляващите казва политологът Даниел Смилов. Той вече има повод да  напише: "Борисов срещу политическата логика".


До голяма степен до тази ситуация с оставките се стигна заради липсата на комуникация между Вучков и премиера. Смилов смята още, че те и двамата нямаха намерение да слагат чадър над компрометирани лица в системата. Даниел Смилов смята, че реформаторското мнозинство трябва да съжалява за Веселин Вучков, защото той има детайлен поглед над сектор"Сигурност", но добрата новина е , че бе намерено бързо решение на проблема. Това решение е министър Румяна Бъчварова. Това е ясен сигнал, че реформите в сектора ще продължат.

Политолога Даниел Смилов, от когото очакваме и анализа по тази тема от политическия живот, която продължаваме да следим. Чухме вчера всички пред една от националните телевизии Вучков каза, че е подал оставка заради недоверието на премиера Бойко Борисов. Какво още?
Даниел Смилов: Моят прочит на тази ситуация е, че до голяма степен тя се породи от липса на добра комуникация между Вучков и премиера. Така както нещата изглеждаха в самото начало бяха по-тревожни, като че ли имаше опасност от блокиране на необходими реформи в сектор „Сигурност”, запазване на хора, които на практика всички считаха, че трябва да си отидат, за да могат да бъдат наложени нови принципи на управление. По-късно се оказа, че и двете страни в този конфликт, който се разгоря – и премиерът, и министър Вучков всъщност нямат никакви намерения да блокират реформи, да слагат чадър върху компрометирани в политически план служители на службите, така че голяма степен всичко трябва да бъде интерпретирано като липса на добра комуникация. Една оставка, която беше хвърлена ултимативно от вътрешния министър тя така някак си породи гнева на премиера и от един момент нататък нито един от двамата имаха полезен ход да отстъпят та се стигна до тази смяна на министър, която за мен всъщност мисля, че и реформаторското мнозинство трябва да съжаляват за министър Вучков, защото той е човек със сериозен потенциал, образован човек, който има детайлен и верен поглед върху проблемите в сектор „Сигурност”.
Добрата новина от това е, че бързо беше намерено решение. Можем да кажем, че беше намерено едно добро, ефективно решение на проблем, който би могъл да бъде избегнат обаче и това решение е министър Румяна Бъчварова тя да поеме сектора.
Р. П.: Както каза Кристалина Георгиева един осмомартенски подарък за всички дами в България, жените успокояват обстановката и така да кажем действат хармонично на създалата се ситуация, която е във фазата на предреформи.
Д. С.: Това е един аргумент, разбира се, важен в контекста особено празника вчера, но има и други сериозни аргументи в подкрепа на кандидатурата на Бъчварова. На първо място, тя е един от най-реформаторски настроените членове от гражданската квота на ГЕРБ, това е ясен сигнал, че реформите в сектор сигурност ще продължат. На второ място, тя е човек, който се ползва безспорно с доверието на премиера и е човек, който има много сериозен авторитет както вътре в ГЕРБ, така и в обществото. В този смисъл наистина тя като поеме сектор „Сигурност” сигналите, които ще бъдат изпратени в обществото и към коалиционните партньори са много добри. Та от тази гледна точка аз оценявам тази кандидатура високо.
...............
Звуков файл:  http://bnr.bg/plovdiv/post/100530525/bez-smeni-na-ministri-v-sledvashtite-meseci      

Няма коментари:

Публикуване на коментар