сряда, 9 май 2018 г.

Честит ден на Европа!


От моя гледна точка обединена Европа е много добро решение. Първо е решение за едно мирно съществуване - 70 години мир в Европа е почти безпрецедентно. Проблемът е, че мирът е станал такава даденост, че хората вече почти не го считат за ценност в Европа, отбеляза доц. Смилов.
Той допълни, че "от рационална гледна точка има и допълнителни основания" за съществуването на обединена Европа. Едно от тях е "гигантската конкуренция" в света, с която ще се наложи да се справя всяка европейска държава, но самостоятелно. В този смисъл ЕС е икономическа необходимост, обобщи политологът.
Аз вярвам в бъдещето на обединена Европа. Голямо предизвикателство е човек по някакъв начин да предвари събитията, с някаква институционална фантазия да се опитва да създаде някакъв модел, които не следва събитията, а създава условия те да се развият. За голямо съжаление обаче в някакъв момент тази енергия започва да се изчерпва и сега сме в такъв период, коментира проф. Йотов.
За него Европа е не само икономически проект, но и политически. Европа не бива да се отказва от ролята си на глобален играч, а това възможно само ако европейските страни са обединени, убеден е той.
По думите на Силвия Томова тя е единственият евроскептик в дискусията.
Европа е икономически гигант, но е политически и военно джудже. Тя е раздирана от политически противоречия и се е отдалечила от идеите на своите основатели. В самото начало се е говорило за Европа на отечеството, докато сега се говори за Европа на гражданите, което означава граждани, откъснати от своята национална идентичност. Това доведе до такива проблеми, наред с мигрантската криза, като обособяването на Вишеградската четворка, като противоречията между Севера и Юга, Изтока и Запада, двойните стандарти по отношение на храните. За съжаление, Европа не е такъв политически колос каквито са в момента Русия, Китай и САЩ, каза Томова.
Писателката прогнозира, че Европа ще се разпадне, ако продължи да работи в интерес на големите корпорации, вместо за обикновените граждани.
В коментара си журналистът Александър Андреев сподели виждането си за ценното, което ни дава. Той припомня е един друг въпрос: Искате ли тоталната война?

Цялата дискусия вижте във видеото.
Между Деня на победата и Деня на Европа
"Денят започва с култура" | "9 май - Ден на победата и Ден на Европа" - 09.05.2018

Няма коментари:

Публикуване на коментар