сряда, 13 април 2016 г.

"Държавата беше завързана със свински опашки"... ("Дневник")


Последна промяна в 18:15 на 11 апр 2016,
"Гражданските арести" по границата, при които членове на доброволни отряди завързвали ръцете на мигранти с т.нар. свински опашки, са днешната тема във "Фейсбук". Коментира се и поведението на премиера Бойко Борисов, който благодари на отрядите, макар и с уточнението, че не бива да превишават правата си. По-късно Борисов написа в социалната мрежа, че изказването му е било "некоректно употребено".

Даниел Смилов: "Обобщение: държавата беше завързана със свински опашки за собствените си предразсъдъци и комплекси за малоценност."

Юлиан Попов: "С къде мълчалива, къде любезна подкрепа на динковците край турската граница, правителството ще стимулира създаването на православен ИДИЛ на българска територия. Той по нищо няма да се различава от ислямската си версия, в която не става дума за религия, а за бандитизъм и гангстерска организация. Това е класическа схема - да подкрепим тези, които се борят срещу лошите, без значение колко лоши са самите те. Самодейните отряди трябва да бъдат радикално и безкомпромисно пресечени от държавната власт, ако държавата иска да запази репутацията си и властта си."

Ивайло Дичев: "Представяте ли си граждански отряд нахлува в някое ТВ студио и арестува поредния ранобуден неофашист за разпалване на расова омраза и подбуждане към насилие? А (главният прокурор) Цацаров по-късно в деня благодари за съдействието."

Илия Вълков: "Имаме сериозен проблем със себе си. Защото говорители и опълченци от "друг биологичен вид", с характерна "нискочелна осанка", се самоорганизират и самонаграждават, политици ги окуражават, а медии – героизират."

Давид Джамбазов: "Първо Динко дойде за бежанците. Не съм бежанец - нищо не казах.
След това Динко дойде за ромите. Не съм ром - нищо не направих.
После Динко дойде за либералите и евреите. Не съм нито либерал, нито евреин - пак нищо не направих.
Когато Динко дойде за мен, никой не беше останал.
Но Динко нищо не ми направи - аз бях Динко."

Никола Пенев: "Крайно тревожно е, че държавата не само не наказва самоуправците, които с пушка на рамо "охраняват границата", но и ги хвали и насърчава.
Възникват няколко въпроса:
1) Ако се налага частни лица да пазят границата, защо плащаме милиарден бюджет на МВР? Да закриваме.
2) Утре когато същите тези хора с автоматите дойдат в центъра на София да налагат вижданията си за "сигурна държава" какво правим? Аз ви гарантирам, че за тях "сигурната държава" не е добре функциониращо справедливо общество основано на върховенство на писания закон.
3) Толкова ли е безпомощен премиерът, че вместо да вземе да обясни на обществото какво прави държавата във връзка с бежанската вълна, се обляга на банди престъпници с автомати.
4) Всичко това ескалира и няма да мине много време преди да стане някой сакатлък. Ако тези "защитници на родината" убият човек, премиерът пак ли ще им благодари?
5) Тези хора с автоматите, тези човечета, не ви ли зеленеят малко? Къде е ДАНС да види откъде се пръкна тоя ентусиазъм за защита на родината?"

Лидия Стайкова: "Когато доброволци помагат на бежанци в бежанските лагери в България, те действат със знанието и позволението на Държавната агенция за бежанците, която им издава и писмен документ. Тези доброволци свършиха огромна работа, която по закон трябваше да бъде свършена от държавата, но това не означава, че бяха в нарушение на закона - осигуряваха храна, дрехи, лекарства, образование и т.н. Те не получиха благодарност от който и да е премиер, а помощта им въпреки законността и полезността, беше неохотно приемана от държавата в повечето случаи - защото те бяха възприемани като неудобни свидетели, а и вероятно защото хуманитарната помощ не е толкова важна като незаконния въоръжен лов на хора по границата, който бива поощряван и награждаван от държавата."

Няма коментари:

Публикуване на коментар