сряда, 13 април 2016 г.

ДОСТ влиза в битка за електорат с ДПС, но Доган остава в "сърцето" на Борисов ("Медиапул")

Анализатори: Конкуренцията за етническия вот крие риск от създаване на паралелна политическа система
Полина Паунова | 08:11 | 12 април 2016 | 
Има хипотетична вероятност новата партия на Лютви Местан ДОСТ да конкурира ДПС сред електората му, но почти няма шанс да измести Ахмед Доган и партията му от "сърцето" на премиера Бойко Борисов. Така могат да бъдат обобщени мненията на социолози и политолози, с коитоMediapool разговаря след официалното учредяване на новата партия в неделя.

По думите на социолога от "Галъп"Първан Симеонов засега ДОСТ "събира погледите" на около една четвърт от привържениците на ДПС. "На базата тези данните поне засега се виждат няколко хипотези, като първи сондажи. Първо - няма чувствителна промяна на образа на ДПС, той трайно се свързва с негативни представи за българите. В този ред на мисли са и перспективите на ДОСТ, което означава, че не са кой знае колко обнадеждаващи за самата партия", обясни той пред Mediapool.

"В това пространство има доста скрит вот, неявни механизми на мобилизация, в проучванията излизат едни резултати, а на изборите има повече мобилизация. Ако говорим за някакъв вид измерване - вижда се, че представата за Лютви Местан като представител на външни за България интереси намира благодатна почва. Това е нормално като се има предвид, че и без друго нагласите към този политически сектор са негативни, и сега като се добавят допълнителни фактори - като турския посланик, мюфтийството – някак си няма какво друго да се очаква", казва Симеонов.

"Що за нещо е ДОСТ"

Според социолога засега всички останали партии ще изчакват да видят "що за нещо е ДОСТ", защото то изглежда като по-близко до Турция издание на ДПС.

Според Симеонов регистрираните към момента данни, че над една четвърт от привържениците на ДПС са готови да гласуват за ДОСТ, не бива да се преувеличава, а и трябва да се анализира какъв ресурс може да осигури ДОСТ от изселническия вот в Турция. "Това е доста спорно – този вот едва ли се контролира толкова от властта в Анкара. Те са с друг тип политическа организация и трудно приемат този нов османизъм. "Когато всичко това се види, тогава всички останали субекти ще се определят към ДОСТ", смята Симеонов.

Не бива да се пропуска това, че доскоро Местан "бе едно от съсредоточнията на злото". "Като имаме това предвид и досложим факта, че формация се обозначава от началото си още като мост към друга държава, тепърва има да наблюдаваме какво ще става с първоначалния интерес", обясни той.

Международното положение и Местан

Според него трябва да се имат предвид и "нелеките времена", които идват за Турция, след като в Сирия руските и американските интереси вече започват да намират пресечна точка. "За момента едно от полетата, на което Турция е най-амбициозна, е Европа. Във връзка с това България трябва да внимава – има солидна група говорещи турски, а и процесите в Турция никак не са красиви, което ще рече, че Турция не е най-предвидимата и спокойна сила в момента", твърди социологът. Според когото в тази връзка едва ли ДОСТ "ще легне на сърцето на когото и да било в България". "Малко ми е съмнително", обобщи той.

Симеонов допълва, че около партия ДОСТ има още един казус и той е юридически: "Важно е да видим дали съдът ще регистрира тази формация, чух призиви от ВМРО в обратната посока."

Изпълнителният директор на "Галъп" посочи още, че след като ДОСТ се заявява като антиолигархична сила, ще се мъчи за затопля отношенията с част от Реформаторския блок, но на този етап това изглежда нелека задача.

Конкуренцията за етничесия вот и създаване на паралелна политическа система

Според него, премиерът Борисов, който принципно обича фрагментираните политически пространства, е доволен от евентуалното фрагментиране на етническия вот. "Министър-председателят обаче си дава сметка за една друга опасност – състезание за етническия вот, което би създало паралелна политическа система. Това е България не на две скорости, а на две посоки. Да не стане като в Македония, където две формации си оспорваха албанския вот", обясни още позицията на Борисов социологът.

Според политолога Евгений Дайнов конкуренция между ДПС и ДОСТ за етническия вот ще има.

"Турците в Източните Родопи - в Кърджалийско, възприемат себе си до голяма степен като част от турска Турция – там са им семейства, знаят, че са наследници на империята у нас и това че върху ДПС тегне забрана за влизане в Анкара е тежък културен проблем", обясни Дайнов, според когото Местан "веднага изпаразитира върху проблема". "Как изпаразитира – като доведе представители на Турция у нас, демонстрирайки, че той за тях е приемливият вариант".

От тази гледна точка Дайнов смята, че има реална възможност ДОСТ да се закрепи в Кърджалийско, като конкурира ДПС.

В такава посока е и мнението на политолога Даниел Смилов.

Според него за разлика от предходни разцепления, Местан има потенциала да откъсне сериозна част от избирателите на ДПС. "Фактът, че влиянието му е социологически измеримо дори и преди реалното функциониране на партията, е показателен за този потенциал. Причините са, първо, че Местан беше лице на партията в продължение на две години и е разпознаваем като такъв. Второ, той стъпва на определени местни структури в Кърджали и района. Трето, подкрепата на Турция – която е доста видима – безспорно ще разшири влиянието му сред българските турци", смята Даниел Смилов.

"Турската връзка"

"Това ще е достатъчно, за да имаме реално разделение на техния вот, макар че очаквам ДПС да запази по-голямата част от него. При всички случаи ще има реална конкуренция за тези избиратели, което е прецедент", смята още политологът.

Според него е рано е да се спекулира за "турската връзка“ на ДОСТ.

"Не очаквам тази формация да стане открит проводник на неоосманизъм – Местан (който също е продукт на нашите служби) трудно би влязъл в подобен калъп. При всички случаи, обаче, тези събития са повод да се премислят определени наши политики. Например, очевидно е, че образованието на имамите в България трябва да става в български институции и с публични средства, а не да се разчита на Република Турция за него", обяснява той.

Според Смилов "турската връзка“ на ДОСТ се пренатяга като се прави опит партията да бъде забранена или поне брандирана като "предателска“ преди още да е създадена. Това се дължи повече на страх на ДПС от конкуренция, отколкото на доказани, реални тенденции.

"Любовта на Борисов към ДПС минава през стомаха"

На въпрос може ли ДОСТ да измести ДПС от "сърцето на Борисов" политологът отговаря, че "любовта на Борисов към ДПС минава през стомаха". "А като стане дума за стомах, господата Пеевски и Цацаров очевидно остават в обоза на Доган. Така че не очаквам промени на скрити коалиционни партньори", допълва той.

По думите на колегата му Дайнов пък Борисов ще си партнира с всеки, който може да му помогне да удържи властта, да закопае реформи всякакви и да продължава да усвоява ресурси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар