четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Ситуацията в Гърция (БНТ)

Анализатори: Няма сценарий за създаване на напрежение между Гърция и България


Има ли механизъм Европейският съюз да опази едно от основните си права – свободното движение на хора и стоки? Наливат ли с блокадата си гръцките фермери вода в мелницата на евроскептиците? Атака срещу Евросъюза ли е липсата на реални действия от страна на Атина срещу блокадата на българо-гръцката граница? Гости в студиото са Христос Мурутис – юрист и бизнесмен,  Даниел Смилов – анализатор, Първан Симеонов – политолог.
Според Даниел Смилов на пръв поглед ефектът от блокадата на гръцките фермери изглежда сякаш “определени европейски правила не функционират”, но всъщност това не е проблем на функционалността на европейските правиле, а на гръцката държава в момента. А това, която става там е “ефектът от политиката на Ципрас в контекста на споразумението, постигнато миналата година” между Атина и Брюксел. Той се опитва да въведе реформа като вдига данъците и е специално насочена към определени сектори като селскостопанския”, отбеляза анализаторът. Според него друга възможност е била да се намалят пенсиите, но гръцкият премиер е избрал повишаването на данъците. Тези действия на фермерите, по думите на Смилов, са опит да се блокира тази реформа. “Но ако гръцката държава се окаже неспособна, “нефункционална да изпълнява поетите задължения, това би поставило под въпрос цялото споразумение отново под въпрос. Така че това е сценарият “, убеден е Смилов. Той допълни, че има европейски процедури, които могат да се задействат срещу гръцки институции.
Христос Мурутис смята, че от самия старт на кабинета на Ципрас, гръцката държава изобщо не функционира. Блокадите не са само на границата, те съществуват на 80 места по цялата държава, но правителството не предприема никакви действия. Главният прокурор предприе действия, защото законът е много категоричен. Той иска наказателни мерки срещу всеки, който налага блокади. Мурутис подчерта, че не може “да каже една добра дума за правителството на Ципрас”. Но бизнесменът е убеден, че ще дойда момент, когато движението ще бъде пуснато свободно. Превозвачите, не само българските, но и гръцки, и от други държави, които са също блокирани на различни пунктове. Ситуацията е трудна и за гражданите, които минават границата, отбеляза Мурутис.
Първан Симеонов не мисли, че някой умишлено се опитва да създава напрежение между България и Гърция. Според него това са прояви, присъщи на политическата култура в Гърция, които “понякога граничат с тясно групов или национален егоизъм”. Това, по думите на политолога, е едно общество, и идеологически, и политически, по-напрегнато общество от нашето по ред причини – и текущи, и исторически”. Тук няма цел, а проблемът се дължи на това, че гръцката икономическа криза продължава и ние сме нейни съпътстващи жертви. “Към това като се насложат всичките проблеми, свързани с мигрантската вълна, с неяснотите пред самия Европейски проект в момента, напрежението става много голямо и това ни кара да мислим, че едва ли не съществува сценарий. Сценарий не съществува”, заключи Симеонов .

Няма коментари:

Публикуване на коментар