неделя, 20 декември 2015 г.

За безконтролността на прокуратурата и неяснотата на мнозинството в НС (БНР, София)

Даниел Смилов: В момента няма пряка заплаха за стабилността на управляващата коалиция

БГНЕС
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
В момента няма пряка заплаха за стабилността на управляващата коалиция, защото правителството има достатъчен брой депутати, които да поддържат мнозинството, съобщи в предаването "Радиокафе" по Радио София програмният директор на Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов. 
Той обаче подчерта, че остава неясен въпросът какви идеи събират това мнозинство, защото с отхвърлянето на част от приоритетите на съдебната реформа се поставя под въпрос готовността му да застане така решително и зад останалите приоритети. Това хвърля сянка на съмнение относно бъдещото поведение на това мнозинство, каза още Смилов. 
Той допълни, че в рамките на този парламент трудно се вижда алтернатива на сегашното управление. Според него дилемата в момента е дали ГЕРБ ще предпочете един вариант на по-размито мнозинство с негласна подкрепа на ДПС или ще предпочете по-ясен профил и по-дясноцентристко управление с Реформаторите. Смилов открои като проблем това, че ГЕРБ в момента като че ли не може да избере с кого да си партнира в управлението и търси подкрепата както на ДПС, така и на Реформаторите, а това създава едно усещане за непредвидимост и нестабилност в българския политически живот.

Според Смилов излизането на ДСБ от управляващата коалиция не носи пряка заплаха за правителството.

По отношение не реформите в съдебната система Смилов каза, че прокуратурата у нас има проблем с безконтролност, защото има голямо влияние на главния прокурор. Той уточни, че при тази безконтролност главният прокурор трябва да се контролира сам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар