понеделник, 28 декември 2015 г.

2015 г. и политическото разцепление (БТА)

2015 г. през погледа на политолози: Стабилност, но и политическо разцепление

28 декември 2015 08:16 / обновена в 09:01 | Лора Метанова, БТА |
2015 г. през погледа на политолози: Стабилност, но и политическо разцепление
© снимка: БГНЕС, архив  
Година на стабилност, но и на политическото разцепление - така определят 2015 г. политолозите Димитър Ганев и Даниел Смилов.

.........
За Даниел Смилов 2015-а е година на политическото разцепление, в което за съжаление е надделяла безпринципността. Политиката може да е изкуство на компромиса, но този компромис трябва да е в името на някакъв важен приоритет или ценност. Единственото, което остана като нежертвана ценност в края на годината, беше "стабилността", т.е. фактът, че имаме правителство, казва Смилов пред БТА. Това по думите му е много слабо извинение за една година на пропуснати възможности и разочарования.

Сред знаковите събития на годината той поставя гласуването на поправките в конституцията. ГЕРБ, която е ключовата партия, ясно демонстрира своите червени линии спрямо прокуратурата и по-общо, спрямо кръга, отговорен за фалита на КТБ. Това гласуване показа, че този кръг - образно казано - няма да бъде пипан, посочва политологът. Реформаторите също не се оказаха на нужната висота - разединиха се по единственото нещо, по което нямаха право да се разединяват.

Тези, които останаха в правителството, всъщност обезсмислиха проекта РБ - разрушаването на държавните "чадъри" над модела "Кой", смята Смилов.

Неговото мнение е, че външната политика става доминиращ фактор у нас. Безспорно тревожни са опитите да се наложи като основно разделение "за и против Русия". Това е фалшиво, обаче, защото през 2016 г. ще стане пределно ясно, че ЕС и НАТО остават водещите политически сили в нашия регион, че Меркел възстановява своето неформално лидерство над ЕС, че Русия просто няма ресурсите да оспорва в глобален план първостепенната роля на САЩ, ЕС, Китай, коментира политологът и допълва, че тогава мнозина български политици ще се опитат отново да вземат завоя на обратно.

Проблемът е, че българското общество започна да губи чувствителността си към такъв тип обрати и - поради безкритичността на основни части от пресата - ги приема едва ли не като висш политически пилотаж. А просто става дума за опортюнизъм и липса на елементарна отговорност и далновидност, казва Смилов.

Той вижда специфична тенденция през 2015 г. и тя е, че дезинтеграцията на парламентарното пространство е почти безпрецедентна. Не е имало моменти, когато разликата между опозиция и мнозинство да е толкова мъглява, констатира анализаторът и отбелязва, че безпринципното разделение всъщност води до едно голямо, аморфно, политически нелогично мнозинство. Боя се, че обществото като цяло продължава да губи доверие в обществените институции, а това е всъщност доверие, че заедно можем да направим нещо добро. Ако такава надежда няма, остават индивидуалните стратегии за спасение, посочва политологът.

Според него ще спечелят тези, които се определят ясно политически. Които дадат визия за изход от парламентарната безпътица и аморфност. Тези, които останат в нея, може и да извоюват ситуационни победи, но ще загубят политическата битка в средносрочен и дългосрочен план, смята Смилов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар