вторник, 28 април 2015 г.

Ако не превъоръжим армията, ще трябва да ни пази НАТО (БНР)


Автор:














Военният и външният министър са подложени на системна критика от лидера на АБВ Георги Първанов, който поиска и оставките им. Днес на КСНС се оказа, че предложенията на Николай Ненчев за повече средства за превъоръжаване не се приемат.
Имаше и два митинга пред президентството - на "Атака" и в подкрепа на военния министър. Според политолога Даниел Смилов и военният министър е прав да иска повече средства за армията и правителството е право да заяви, че няма планирани средства в момента. Той посочи, че ако държавата продължи да не превъоръжава армията, може да стигнем до момент, в който да разчитаме само на НАТО.  Смилов даде и пример - Балтийските държави се защитават от самолети на Алианса, поради липса на собствени. Никой няма да иска да изпаднем в такава ситуация, добави политологът.
В същото време разходите за армията и за отбрана трябва да бъдат решени от правителството, уточни той.
Според Смилов има два варианта относно хода на Георги Първанов с поисканите оставки: единият е опит да си върне пълния контрол над партията си, който беше поставен под въпрос с подкрепата на АБВ за 16- милиардния заем.
Вторият вариант е свързан с евентуален опит на Първанов да преориентира организацията си в проруска посока и да ангажира формацията с руски енергийни проекти. Ако това се цели в скоро време ще бъде поставен въпросът за участието на АБВ в правителството, смята Смилов.
Той обаче не прогнозира предстоящ ремонт на кабинета.

Звуков файл тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар