вторник, 27 януари 2015 г.

Управляващата коалиция тръгва в правилна посока (от списанието "Клуб Z")


- Бъдещето на управлението?

 Новото мнозинство постигна някакъв оперативен модус, което дава шансове за присъствие в политиката отвъд 2015 г. Все още има определени напрежения и неясноти, но към момента те не изглеждат екзистенциално значими. Водещи в коалицията са отношенията ГЕРБ-РБ, което беше демонстрирано от развитието на дебатите по пенсионната реформа. Принципът, който трябва ясно да се наложи, е важни промени в политиката да бъдат договаряни между коалиционните партньори, да не се предлагат инцидентно като се разчита на плаващи мнозинства. Въпреки приказките на някои водещи фигури на ГЕРБ за такива мнозинства, ясно е, че те отстъпиха и допуснаха ново обсъждане и преразглеждане на инцидентно прокараното решение. В този смисъл, върви се в правилната посока. Най-непредвидимият партньор в коалицията са ПФ – ако има изненади, очаквам ги най-вече от тях.

 

- Очаква ли се ново съглашателство между ГЕРБ и ДПС и по какви въпроси би било възможно?

Мнозина очакват такова съглашателство – тайно или явно. ГЕРБ и ДПС не могат да управляват заедно явно – обществото не би приело една такава коалиция. Така че въпросът е доколко ДПС ще успее да наложи проблематични свои приоритети на коалицията. Такива биха били: а) блокиране на съдебната реформа; б) блокиране на разследването на казуса „КТБ“ и ролята на тандема Василев-Пеевски в него; в) блокиране на административната реформа с цел запазване на конкретни назначения по места. Ролята на РБ както и на гражданите е да не допускат нещо такова да се случи.

 

- Възможни ли са нови предсрочни избори и при какви сценарии?

Възможни са, но са малко вероятни. ГЕРБ са ключът към подобно решение, а няма вариант, при който те да разчитат на по-голяма обществена подкрепа след провал на настоящата коалиция. Така че за тях е ирационално да предизвикват такива избори, работейки срещу коалиционните си партньори.

 

- Какво ще е поведението на партиите в парламента - би ли пренебрегнала ГЕРБ отново партньорите си, РБ ще бъде ли опозиция в коалицията, ДПС ще продължи ли да "играе" по линия на ксенофобията, ще подкрепя ли отново ГЕРБ; ПФ и АБВ ще оттеглят ли подкрепата си, БСП ще успее ли да върне загубената подкрепа?

 Сложна ще е парламентарната игра. ГЕРБ ще се стремят да показват, че те са водещата партия, че дори могат да прокарат политики без някои от коалиционните си партньори. Това е ходене по много тънък лед и не очаквам да се случва често: по-скоро епизодични демонстрации на „сила“. РБ ще са основният фактор, охлаждащ подобно опортюнистично поведение. Върху РБ пада и друга тежест – да генерират идеи за смислени реформи, което вече е донякъде факт в съдебната сфера. АБВ са рационален и предвидим партньор и г-н Калфин е показал, че може да работи в екип. Голямата питанка остават ПФ.

По отношение на опозицията, БСП търси своя нов образ, но най-вече в добре познати лица. Смущаваща е и липсата на идеи: партията се носи от някаква поколенческа инерция, която я затваря в сравнително тясна ниша. ДПС отказва да приеме нуждата от каквато и да е реформа – тя не приема като проблем явните си корпоративни обвързаности с кръга Пеевски-Василев (който остана полумесец след фалита на КТБ). ДПС „компенсират“ тази си слабост с мобилизация на електората на базата на етническа и религиозна идентичност. Такова поведение прави ДПС неприемлива за останалите партии и затова смятам, че няма реален шанс за реитегрирането й във властта чрез сближаване с ГЕРБ.

 

- Съдбата на ББЦ и на Николай Бареков?
Тя е без особено значение за обществено политическия живот на страната.

 

- Съдбата на КТБ?
Тя е вече ясна и за нея трябва да се говори в минало време. По-важно е какво ще се случи с разследването на виновниците. Парламентарна комисия за казуса „КТБ“ е наложителна и това трябва да е един от приоритетите на мнозинството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар