сряда, 14 януари 2015 г.

Какви са целите на посещението на Джон Кери у нас? (БНТ)

http://bnt.bg/part-of-show/kakvi-sa-tselite-na-poseshtenieto-na-dzhon-keri-u-nas

Удивително е как не се разбира, че 1) сме част от колективна система за сигурност и не може да не се съобразяваме и с интересите на другите ; 2) основният масраф на тази система е поет от САЩ, което ни (на Бг и ЕС) спестява страшно много средства; 3) не можем да надхитрим и САЩ, и Русия, и ЕС като от всички само да вземаме с лавиране между тях; 4) като част от тази западната система за сигурност, националният ни интерес е НАТО и ЕС да са силни, единни, да водят координирана политика. Тогава нито ще плащаме газа по най-високи цени, нито някой ще ни мисли за троянски кон. Идването на Кери е добра новина и по двете направления.

vlcsnap-2015-01-15-07h39m38s203
Гости в “Денят започва” бяха Светослав Терзиев, журналист в. “Сега” и Даниел Смилов, политолог. С тях говорихме за визитата на държавния секретар на САЩ Джон Кери.
Терзиев мисли, че посещението на Кери е, за да може държавният секретар да “обере плодовете от последователната американска политика и непоследователната българска политика”. Той каза, че темите, по които ще се разговаря, е говорено неведнъж и американците не са отстъпвали ни най-малко от тях. Журналистът обясни, че има два цетъра на несигурност, които представляват интерес за САЩ – в Близкия Изток (“Ислямска държава” и тероризмът) и събитията в Украйна.
Смилов мисли, че шистовият газ ще е една от темите, които ще се дискутират. Според него визитата на Кери е по-скоро в контекстът на сигурността. Около нас има два големи конфликта – в Украйна и другият, свързан с “Ислямска държава”, припомни политологът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар