сряда, 15 октомври 2014 г.

В превод на български: какво всъщност ни казват политиците

http://clubz.bg/9295-v_prevod_na_bylgarski

15 октомври


Подкрепяме безусловно правителство на малцинството, за да не се включат националистите“ = Не искаме дясноцентристка коалиция с участие на РБ, защото тогава шансът реално да сме извън властта е най-голям. Както не искаме и да се разследват Пеевски-Василев и цялата история КТБ.
„Внасяме закон, който да разкрие банковата тайна в КТБ и ролята на цялото задкулисие в нея“ = Внимавайте какво правите! Ако не действате колегиално и дискретно, ще ви повлечем и вас с нас! Ние вече сме взели мерки да заметем следите си в КТБ, а вие сигурни ли сте, че сте го направили?
„Няма да правим правителство на малцинството“= Ако направя скрита коалиция с ДПС, ще се самоубия политически.
„Искам да стана министър- председател! Кой да стане, Радан ли? В цяла Европа е така.“ = Имам нужда да се препотвърдя като лидер. Падането от власт през февруари 2013 г. и цялата кампания срещу мен от машината на Пеевски безспорно накърниха образа ми на лидер. Премиерството е шанс да се върна и да подготвя президентската си кандидатура.
„Не искаме Бойко Борисов да е премиер, Цветанов – вътрешен министър, а Цецка Цачева – председател на НС.“ = Няма да сме безгласна буква в една коалиция, ще поставяме условия, ще сме неудобен партньор. Влизаме твърдо в преговорите, за да си осигурим най-големи отстъпки.
„Ще водим преговори с всички партии“ = Няма да се оставя РБ да ме изнудва. Ще си държа всички врати отворени до последно, за да мога да преговарям с РБ от силна позиция.
„Ще изпратим делегация да води преговорите“ = Имаме нужда от още време, за да проведем и завършим истинските коалиционни преговори. А и с тези делегации ще добием представа за областите, където можем да разчитаме на по-широка подкрепа.
„Избирам да остана евродепутат“ = Групата ми вече е спазарена от ГЕРБ, тъй че в НС само ще бера срам от покупко-продажбата. А и еврозаплатата си я бива. Жената до мен идва с мен.
„Ние защитаваме евроатлантическата позиция на страната“ = Ако ни изолирате при коалиция ГЕРБ-РБ-ПФ, ще използваме етническата карта. Не пипайте Пеевски!
„Разговорът за личности беше грешка.“ = Кандидатурата на Борисов за премиер е приемлива и разбираема за мнозинството от хората в страната. Заставайки твърдо срещу нея, рискуваме да се маргинализираме и да изглеждаме капризни и несериозни. Затова, с риск да разсърдим някои от най-страстните си привърженици, ще се фокусираме върху политики. Те ще ни позиционират достатъчно добре в коалиционните преговори, като оставят възможности за договаряне на големи отстъпки и дори прекратяване на преговорите.
„Ще искаме нашите избиратели да отговорят на два въпроса на референдум: искаме ли коалиция; ако „да“, то с кого?“ = Не зная какво да правя в ситуацията, не знам дори, че референдум с открити въпроси е безсмислен, но искам да засиля подкрепата си за коалиция с ГЕРБ и да заплаша останалите си коалиционни партньори, че мога в краен случай да действам сама. 
„Засега ще сме опозиция, защото имаме много разминавания в приоритетите с ГЕРБ. Поели сме ангажименти към избирателите, от които не можем да отстъпим – това са нашите червени линии“ = За БСП ще е по-изгодно да е опозиция. Шансът съвсем да загубим доверие от връзка с ГЕРБ е огромен. Освен, разбира се, ако не получим толкова големи отстъпки от ГЕРБ, че да не можем да откажем. Но това е малко вероятно.
„Имаме общи позиции по четири приоритета, а различия по осем. БСП има червени линии, с които не можем да се съгласим“ = Преговорите започнаха добре. Сега социалистите са на ход да отстъпят. Но дори и да не отстъпят, вратата трябва да изглежда отворена към тях, за да е по-силен натискът върху РБ.
„Няма да правя правосъдна реформа!“ = РБ няма да диктуват политиките на евентуално коалиционно управление. А и Цацаров сега ще играе с нас, поне до момента, в който не тръгна (ако изобщо тръгна) срещу Пеевски. Пък може би и тогава можем да договорим нещо?! Но засега това е много опасно. По принцип не искам да управлявам с РБ, но просто няма друга легитимна алтернатива, особено ако БСП не искат да си сложат главата в торбата като младши партньор.
„Искаме международен одит на КТБ, който да предложи решение“ = Търсим начин да спасим банката и да не се конфронтираме с ДПС.
„Без правосъдна реформа няма коалиция“ = В крайна сметка може да отидем на избори, особено ако стане ясно, че Борисов предпочита да пази Пеевски-Цацаров и да не се конфронтира с ДПС. Нашият резултат ще нарасне, макар че има голям шанс парламентът да е още по-лош, с повече националпопулисти в него.
„Бисеров ми вадеше зъбите, Радан иска да ми чупи ръцете“ = Ами, добре, ще отидем на избори. Ха да видим, кой ще мигне пръв! И не си мислете, че резултатът ви ще нарастне, защото с всички сили ще изкарваме вас виновни за провала на преговорите. Пеевски и ДПС ще помагат доброволно.
„Едни нови избори са най-лошият вариант за страната“ = Едни нови избори са най-лошият вариант за страната.
  
И т.н., т.н.
Въпросът е, че водени от реторика, тясно-партийни, а и някои направо нелегитимни интереси, основните политически партии правят така, че всъщност да не останат други варианти. Каквото и да стане, обаче,отговорността за евентуален провал принадлежи по право най-вече на ГЕРБ: те са най-голямата партия, те диктуват темпото, те формулират възможните компромиси и избират между тях. Партиите могат да имат различни възгледи за данъчна политика, могат да имат разлики във вижданията си за реформа на съдебната власт. Но не могат да имат като (скрит) приоритет запазване на достлука с ДПС на цената на чадър върху Пеевски и други спорни фигури; запазването на договорени спорни проекти и политики; замазването на аферата КТБ с всичките й политико-икономически разклонения. Ако това е, което мотивира коалиционното поведение на една партия, тя самата е проблем за страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар