неделя, 26 октомври 2014 г.

ГЕРБ, съспенсът и Буридановото магаре




Трета седмица политически съспенс е твърде много. Ако в началото неяснотата играеше някаква роля да покаже, че ГЕРБ е в позиция да избира между различни опции, вече няма логично обяснение за разнопосочните изказвания на Борисов. В момента бавенето започва да се трупа на сметката "слабост на ГЕРБ". Нещо повече, когато липсват логични публични обяснения за колебанието, започват да набират сила "задкулисни", конспиративни теории.
Дотук разбр...ахме, че първо РБ - като "не достатъчно дисциплинирани" - бяха проблем за евентуално правителство, но след това нещата се успокоиха и те станаха най-естествен партньор. Което е логично. Днес разбираме, обаче, че, според Борисов, с тях отново не може да стане стабилно правителство, към момента незнайно защо.
По-членоразделното обяснение за разколебаването е договорената с ПФ подкрепа на програма без участие с министри в кабинета. И тук не е ясно какво точно е притеснението. Защо ПФ трябва да участват с министри? Ако имат министри, нима не могат да ги изкарат и да напуснат формата? Ако има детайлно програмно споразумение, какъв е проблемът и ПФ да го подпишат? Те дори могат да бъдат трети участник в коалиционното споразумение, ако в него има една проста клауза: "разпределението на министрите е отговорност на ГЕРБ и РБ".
Така че приведените публични доводи за колебанието на ГЕРБ са неоснователни. Още повече, че и БСП, и АБВ са обещали подкрепа по определени политики, което е добра новина за едно дясно-центристко управление ГЕРБ–РБ.
Оттук нататък могат да се развихрят спекулациите:
- ГЕРБ играе театър на евентуална коалиция с РБ. Иска да "докаже", че тя е невъзможна, за да се отвори възможност за управление с БСП, а оттам и с ДПС;
- Театърът е, за да се оправдае отиването към нови избори, след като е направено "всичко възможно" за съставяне на правителство и т.н.
Този театър е безсмислен, обаче. Ако това е истинското положение на нещата, очевидно ГЕРБ не е самостоятелен играч, а (все още?) е зависим от ДПС, БСП по бизнес/КТБ линия. И неясното широко управление в стил "всички на масата", и отлагането на решенията до нови избори през май догодина работят в полза на замитането на следите от аферата КТБ.
Позволявам си тези спекулации, не защото съм убеден в тях, а за да демонстрирам в какви посоки ще бъдат търсени логични обяснения за лутащата се коалиционна политика на ГЕРБ. Това, че можеш да избираш, те поставя в по-силна позиция. Ако се държиш като Буридановото магаре, обаче, рискуваш не само да изглеждаш слаб, но нелеп и опасен, дори и за самия себе си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар