петък, 1 август 2014 г.

Конфедерацията на глупците (актуализирана)

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/08/01/2354258_konfederaciiata_na_glupcite_aktualizirana/

1 август 2014г.

"When a true genius appears in the world, you may know him by this sign, that the dunces are all in confederacy against him."  Jonathan Swift

Докато всички обсъждат коя партия с кого трябва и не трябва да се коалира, пропадналата (засега) бюджетна актуализация показа, че вече всички сме се обединили в една завършена конфедерация на глупците. Хубавата новина е, че сме общност и действаме по валидни за всички правила. Лошата е, че тези правила са изключително глупави и водят до неуправляемост с моментни тенденции към колективно самоубийство.

Необходимостта от бюджетна актуализация

– въпреки шума и споровете около нея – е безспорна. За мнозина това не е очевидно, но отговор на следните аргументи досега не е получен:

1. Най-малкото, състоянието на здравната каса изисква актуализация. Всички са съгласни за това – фактът, че не става, говори за колективна ирационалност;

2. Основният аргумент е ситуацията в банковата система, породена от кризата в една банка. Повишаването на тавана на дълга (със съотвентни правомощия на служебното правителство) е необходимо като допълнителна гаранция срещу евентуална турбуленция – спонтанна или злонамерена. Само конфедерати биха се лишили от тази разумна гаранция, което е и моето главно основание да твърдя, че вече живеем във въпросната непрестижна форма на държавно устройство, макар и (все още) незаписана в конституцията;

3. Казва се – ситуацията с въпросната банка всъщнот може да е добра. Да, може. Но може и да не. Срещу подобен ред несигурност е разумно да се вземат мерки и актуализацията е една такава засраховаща мярка;

4. Ако се огребат всички финансови ресурси, бюджетът и плащанията могат и да се вържат. Да, може и да могат, особено ако изключим допълнителна турбуленция. Но по-вероятно е да не могат – в крайна сметка самото правителство "Орешарски" твърди, че му се губят доста средства, последно към един милиард. Още повече, че след като си отиде окончателно, много вероятно е да излезе , че сметките му са били твърде оптимистични – опитът досега показва такава устойчива тенденция.

5. Новият парламент и новото правителство ще имат възможност да санкционират и прекроят окончателно бюджетната политика за годината. Президентът би се самоубил политически, ако служебното правителство започне да тегли кредити до лимита извън ситуациите, за които те са предвидени, да раздава пари на фирми и пр. Самото съмнение от този род е белег на живот в конфедерация на глупците: за да не злоупотреби някой с ресурс – пък било той и човек, на когото мнозинство е гласувало доверие - всички са убедени, че е по-добре да се вържат ръцете на държавата и тя да поеме сериозни рискове от изпадане в неуправляемост.

Как се стигна дотук? Суифт и Джон Кенеди Туул твърдят, че когато се появи истински гений, всички глупци се обединяват в конфедерация срещу него.

Нашата конфедерация възникна без да има истински гений на сцената

обаче. Поне аз – от гледната точка на конфедерат – не мога да го разпозная. В едно съм сигурен: не е Бареков, каквото и самият той да приказва. Има обаче много други кандидати за гении и по-долу ще се спра накратко на "хитрата" им стратегия. В конфедерацията на глупците въпреки индивидуално супер-интелигентните стратегии на отделните играчи, колективният резултат е суб-оптимален, а понякога направо катастрофален.

Кандидат-гений 1: БСП

Левицата умозаключи, че актуализация не е необходима, каквито й факти в противоположна посока да бъдат представени. Това е така, защото за БСП е важно да не си признае провала на финансовата рамка на собственото й правителство. Дори и ако самото то си признава този провал и внася предложения за актуализация на основния финансов закон. Социалистите смятат, че е в техен интерес не те самите да променят бюджета, а новият парламент след изборите. Това отлага във времето легализацията на банкрута на собствената им политика, т.е. печели малко време за тях.

Позицията им иначе е облечена в много други "аргументи". Например, че актуализацията е "опит за грабеж", "празен чек с пари на данъкоплатеца", че тя е резултат на "коалиция между ГЕРБ, ДПС и президента" и пр. Любимото смесване е, че ако се вдигне тавана на дълга, тези кредити задължително ще бъдат изтеглени и изхарчени от служебното правителство без нужда. За да се предотврати всичко това, левицата дори обсъждаше Миков да си подаде оставка, за да се пропадне актуализацията процедурно. Всички тези хватки и мисли приближават БСП до кандидат-гениалното или поне до скункс по парламентаризъм.

Кандидат –гений 2: ГЕРБ

Борисов първоначално зае правилна и отговорна позиция в ситуацията, признавайки очевидностите. Не му издържаха куража и нервите, обаче, от подвикванията "горчиво" и грачещия хор за "коалиция между него и Пеевски". Ако НС беше детска градина, този аргумент щеше да е железен. А дори и в детска градина би възникнало съмнението, че гузен негонен бяга. Понеже НС все пак не е подобно заведение, обаче, трябва да се търсят други обяснения за поведението на ГЕРБ.

Те (доста правдоподобно) калкулират, че цената като гласове, която ще платят от взаимодействието с ДПС за бюджета, е твърде висока. Но това отново е конфедеративен аргумент – от индивидуална гледна точка изглежда смислен, но от обща, колективна е ирационален и контра-продуктивен. А ако се замислим, този аргумент не е дори и верен, защото хората са достатъчно интелигентни да направят цялостна оценка за поведението на ГЕРБ и едва ли ще скочат директно на заключението, че щом гласуват актуализацията заедно с ДПС, значи вече са политически партньори. С две думи – ГЕРБ се плъзна по повърхностна логика и стана силна кандидатура в нашата класация.

Кандидат-гений 3: ДПС

ДПС номинално се държи разумно – стои твърдо зад актуализацията. Прави го обаче по начин, който е силно контрапродуктивен. В крайна сметка, ДПС – персонифицирано от финансовата експертиза на Йордан Цонев – иска да се изкара спасител на нацията, глас на разума в парламента и сериозна партия. Фактът е, обаче, че ДПС е в основата на повечето от проблемите в държавата в момента. В крайна сметка тандемът Василев-Пеевски беше отгледан основно под тяхното крило, част от тандема е още техен депутат. В този смисъл, каквото и да прави ДПС, самото му участие в процедурата по актуализация действа като лъжица катран в меда. Още повече, че не се знае, дали ДПС не правят актуализацията с тайната надежда да се прокара впоследствие и "специален закон" за КТБ, замитащ следите от евентуални безобразия.

В тази връзка, друга част от стратегията на движението е да си осигурят плащания към строителни фирми – голяма част от тях собственост на Пеевски&co – чрез бюджетните средства. Тези пари пък може да отидат за традиционната форма на мотивация на избиратели  от страна на ДПС, които недобронамерени наблюдатели биха сбъркали с купуване на гласове. Затова, разбира се, много важни са и определени детайли от актуализацията: те би трябвало да се прецизират, за да не излезе накрая, че държавата отново отпуска средства за възпроизвеждането на модела "Пеевски".

Тези бележки ни водят и към друг фундаментален  принцип на конфедерацията на глупците: когато си лъгал и мамил многократно, не ти вярват дори и в случаите, в които се опитваш да се държиш разумно и почтено. В този смисъл, ДПС е силен кандидат-гений в категорията "лъжливото овчарче".

Кандидат –гений 4: Реформаторски блок

Реформаторският блок се опитва да бъде по-различен, да сложи ново начало в политическия живот – и в много области успява. Но в този казус неговото поведение не се различава особено от традиционното ниво. Официалният аргумент на РБ беше: понеже нямаме достатъчно информация и конкретика ние сме против актуализацията.  Ако нямаш информация, редно е да нямаш мнение – не да си против. Ако си политик пък, не можеш да нямаш "достатъчно" информация: част от задачата ти е да вземаш решения и да носиш отговорност за тях в ситуация на недостиг на информация и несигурност. В този смисъл, РБ успя да заеме грешната позиция, подкрепяйки се с грешен аргумент, което само по себе си е постижение.

Останалите аргументи, приведени от блока, са по-слаби. Част от хората в него вярват, че актуализация не е нужна, понеже в КТБ няма сериозен проблем изобщо. Тази вяра не се крепи на публично-достъпна информация и аз оставям анализа й на специалисти в окултно-милиционерския бранш. Други пък виждат в актуализацията израз на "новата коалиция" между ГЕРБ и ДПС и потриват доволно ръце, въпреки че източниците на това доволство остават непрозрачни. (Надявам се поне по тази логика РБ да не е вече в коалиция с БСП, поради съвпадението на позициите им за актуализацията на бюджета).

И накрая, срещу актуализацията се привеждат множество счетоводителски аргументи, че не е ясно за какво точно тя се иска. Трябва ли – в настоящата ситуация – в закона за бюджета да се разпишат абсолютно точно ситуациите, в които стабилизационен заем за банковата система може да се наложи да бъде изтеглен? В конфедерацията на глупците явно трябва.

На фона на този обзор, необходимостта от Велико народно събрание се набива на очи. Но не, както някои смятат, за да преминем към президентска република или пък да вкараме прокуратурата в изпълнителната власт. Неизбежно единствено е промяната на формата на държавно устройство – от унитарна към конфедеративна от един особен вид.

Няма коментари:

Публикуване на коментар