събота, 16 октомври 2021 г.

Даниел Смилов: Увеличават се либерално-демократичните партии (Bgnes)


„Дълго време Радев беше безалтернативен, нямаше друг кандидат. Сега нещата са по-различни. Последните социологически проучвания показват, че състезание ще има. Трима са основните кандидати – Румен Радев, който има голяма преднина, но след него са проф. Анастас Герджиков и Лозан Панов, които също имат своите шансове. Кампанията ще реши дали ще стигнем до втори тур. Веднъж стигне ли се до него, нещата стават трудно прогнозируеми“. Това каза в интервю за БГНЕС политологът Даниел Смилов.

„Сложна е ситуацията, има два избора. Някои партии имат свой кандидат за президент, други нямат, а всичко това има влияние. Не означава обаче, че това ще обърка избирателите. Все пак може да очаква, че партиите, които имат силни кандидати за президент, могат да очакват и някакъв електорален бонус“, коментира той за изборите „2в1“, които предстоят на 14 ноември.

За решението на ДПС да издигнат партиен кандидат за първи път в 30-годишната си история – лидерът Мустафа Карадайъ, политологът заяви: „ДПС са партия на хора с различен етнос. От една страна регионална партия, а друг – представител на българските турци. През годините те последователно преследват тази позиция. Тук играят много позитивна роля в българската политика като цяло, защитават правата на малцинствата. Ходът с издигане на етнически турчин е ход в тази посока. Имат и други такива ходове в тази посока, например въпроса за водене на кампания на майчин език. Като европейска държава това все някога трябва да го позволим. Към този момент обаче, поради различни настроения, това не става. Водейки политика по такъв тип защита на правата, според мен играят позитивна роля в политическия процес. От друга страна ДПС се капсулира като партия на икономическо представителство около Делян Пеевски, но не само. Самият Ахмед Доган от лидер се превърна във фигура, която колкото е политическа, толкова е и корпоративна. Той колкото е политик, толкова е и бизнесмен, собственик на електроцентрала“.

С решенията си да сложат попадналия по ударите на закона „Магнитски“ Делян Пеевски като водач на две листи, според Смилов, ДПС все повече се превръща в партия, защитаваща конкретни икономически интереси. „Сдвояването с фигурата на Пеевски обрича ДПС на изолация и в следващия парламент“, прогнозира той.

Даниел Смилов посочи още, че въпреки все по-набиращата популярност нова политическа формация на бившите министри Петков-Василев, не бива „извън сметката“ да се оставя формацията на популярния телевизионен водещ Слави Трифонов – „Има такъв народ“.

„Виждам, че някои социолози дават нисък резултат, около 10%, а други около 15%, но аз мисля, че той има своя електорат. Очаквам обаче този електорат леко да се смени. Той ще загуби голяма част от центристкия си избирател, но има възможност да обере по-радикално настроени избиратели. В този смисъл за партията има потенциал. Трифонов и формацията не са особено активни, което им губи гласове. Поведението им в предходния парламент го смятам за стратегическа грешка, защото с 65 депутата решиха, че могат сами да управляват и да съставят правителство на малцинството, каквото и да става това. Де факто те отвориха врата за подкрепа от всички – ГЕРБ, БСП, ДПС, а накрая не получиха подкрепа от никого. Отливът на гласове от „Има такъв народ“, който е видим, както и да го мерим, е в резултат на тази грешка. Предполагам, че те ще компенсират част от нея, но няма да са във водещата позиция, в която бяха на предходните избори“, коментира Смилов.

Видео първа част:


 


Видео втора част:
Няма коментари:

Публикуване на коментар