вторник, 22 януари 2019 г.

Две години на Румен Радев (bTV)


(материал на Габриела Наплатанова)

Точно преди две години, на 22 януари 2017 г. бившият командир на ВВС ген. Румен Радев встъпи в длъжност като президент на Република България. За втората година от управлението си президентът задълбочи различията с управляващото мнозинство.
Той упражни правото си на вето 7 пъти, по 5 теми сезира Конституционния съд, а Консултативният съвет по национална сигурност беше събиран само два пъти, защото заседанията не постигнаха съгласие по теми като борбата с корупцията, бедността и модернизацията на армията.
Въпреки че беше по-скоро встрани от програмата на европредседателството, Радев е бил на 19 официални и работни визити в чужбина по покана на свои колеги: последната година беше белязана от визити в Русия, Източна Европа Балканите и Близкия Изток, а 12 чуждестранни държавни глави са посетили България по покана на президента.
Как изглежда втората година на президента Радев през погледа на политолозите Първан Симеонов и Даниел Смилов?
Рейтингът
Според Симеонов във втората година президентът е запазил най- важният си ресурс – доверието. По думите му държавният глава в момента говори на три „езика”: с реторика, разбираема както от по-левите, така и от либералните градски хора и от тези, които искат генерални теми.
Политологът посочва, че президентът Радев следва социологията на неодобрението към правителството, но трябва да търси „златната среда” в позициите си, защото стъпва по тънък лед: „В инерция не бих казал, че още е навлязъл той се опитва даже да ескалира критиките. Той се бои да влезе в рутина и цялото му поведение излъчва да е извън рутината и винаги на педал. В хода на дебатите винаги се получава износване. Все още не виждаме такива признаци”.
Даниел Смилов отчита също високия рейтинг спрямо останалите политици, но смята, че част от заявените позиции не са срещнали своето потвърждение. Той смята, че има и различен тип говорене от държавния глава, когато е посещение в чужбина и когато говори пред електората в страната.  
„Този рейтинг поспадна под 50%, това за средата на мандата са добри резултати. Това означава, че хората търсят алтернатива която не виждат в опозиционни партии в парламента и прави Радев като политическа алтернатива на управлението. (…) Има стълкновения с управляващите и това не води до нищо повече, нещата изглеждат като театър. Тази антикорупционна заявка не се потвърди”, коментира политологът.
Той посочва, че все още не е ясно дали президентът ще е преграда пред националпопулизма, или ще се окаже ефект от възхода му. Освен това вижда „силен проруски уклон” в говоренето му по темата за санкциите и в позицията му за новите изтребители: „Цели да предотврати една пълна интеграция в НАТО и евроатлантическите структури”.
Отношенията с БСП и евентуален политически проект 
За Първан Симеонов по-скоро левицата се опитва да се залепи за президента: „Той накрая трябва да е сигурен , че към петата година ще излезе в добра политическа кондиция, което ще му даде възможност да мисли за втори мандат и за други неща. (…) Поне засега е на ръба и държи противниците в шах, което увеличава спекулациите че ще прави нещо, което, ако ме питате мен, е в негова полза”.
Снимка: Ладислав Цветков
Смилов също смята, че се цели подобна формация като ГЕРБ, но позиционирана в левия политически спектър: „Не бих казал, че има пълна еманципация, това беше президент, избран основно с гласовете на БСП, но БСП пък в този етап влезе в ниша на патриотизация, където се състезава с партии като „Атака”, НФСБ и други и президентът започна да се проявява като по- центристки и като че ли неговото позициониране е по-удачно от това на самата социалистическа партия”.
За нов проект Даниел Смилов е категоричен, че подобни планове президентът е оставил за далечно бъдеще след края на мандата.
Отношенията с управляващите 
Първан Симеонов прави разграничение между битката „Президент – ГЕРБ” и „Президент-премиер”.
„Премиерът отдавна е показал ,че държи да има различен образ от управляващото мнозинство и от собствената си партия. Видяхме оня ден. Бойко Борисов винаги се е дистанцирал. Въпросът е дали ще се състезават Радев и партията, или и Борисов ще излезе на ринга, той вече го направи и допълнително легитимира Радев”, коментира политологът.
Снимка: Ладислав Цветков
Според него генералската битка би имала лош ефект за Борисов: „Обществото вижда двама генерали и прави калкулация: „Просто единия го виждах досега, почва времето на следващия”.
Според  Даниел Смилов този тип реторика обслужва и двете страни: „От гледна точка на президента, той се явява като основен опонент, а от гледна точка на герб това е удобно защото Корнелия Нинова и БСП остават на трето място. Очаквам този тип диалог да продължи, той е медийно атрактивен и генерира интерес у хората, не изключвам нелицеприятната конфронтация между президент и премиер да продължи”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар