неделя, 23 септември 2018 г.

Има ли почва за орбанизация у нас (Неделя 150)

Има ли почва за орбанизация у нас

Унгарският премиер Виктор Орбан (на преден план) и френският президент Еманюел Макрон са защитници на различни политически линии в Европейския съюз.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Има ли почва за орбанизация у нас и крие ли опасности заявяването на подкрепа за Унгария срещу евросанкции спрямо Будапеща? В предаването "Неделя 150" свой прочит на темата направиха политологът и преподавател в Софийския университет Даниел Смилов, социологът от "Галъп" Първан Симеонов и журналистът Светослав Терзиев. 
„България има гузно поведение и така наречените „Патриоти“ изразиха много добре в какво се състои. Ако, казват те, Унгария бъде подложена на такава наказателна процедура, най-вероятно тя ще може да се приложи и за България. Защото България в Европейския съюз стои доста по-зле от Унгария, въпреки че сега шумно се говори за Унгария. България е под наблюдение за върховенство на закона още от първия си ден на членство в ЕС и досега не е помръднала“, посочи Светослав Терзиев и допълни:
"Тя беше приета с едно огромно условие, с компромис, със специален механизъм, за да се види дали тя ще се поправи и след като се вижда, че 11 години по късно тя не се е поправила, управляващите си дават сметка, че всъщност тя е и следващата. И даже много повече ще има основание да се потърси отговор от България какво е направила в този период, защото новата наказателна процедура ще бъде приложена, може би като продължение на вече неефективния Механизъм за сътрудничество и проверка, който най-вероятно ще приключи (защото комисията на Юнкер обеща, че до края на мандата си ще приключи с този механизъм)."
Управляващите се защитават превантивно, криейки се зад солидарност с Унгария и Полша
"Ако процедурата срещу Унгария и Полша продължи, тогава на какво основание България ще остане встрани, след като има абсолютно същите проблеми, даже в излишък", попита журналистът. Управляващите според него са притеснени, защото "една такава процедура може да удари и тях и те бързат да се защитят превантивно, криейки се зад солидарност с Унгария и Полша". Терзиев прогнозира, че е напълно възможно Унгария да бъде лишена от правото си на глас в ЕС, защото такава възможност е теоретично заложена и защото се очертават "доста непримирими лагери". Рискът Борисов да се раздели с националистите е по-малката беда, отколкото България да се раздели с ЕС, обобщи Терзиев.

Води се битка кой да бъде вестителят на орбанизацията

Според социолога Първан Симеонов заявената подкрепа за унгарския премиер Виктор Орбан е пиар за вътрешна употреба, а страната ни ще продължи да води външна политика "в опит да угоди на всички". "Повече от ясно е, че това е епизод от битката кой у нас да бъде вестителят на орбанизацията", подчерта Симеонов, според когото има електорална почва за такъв процес у нас. По-големият позитив в рекламен план остава при "Патриотите", не при Борисов, а Борисов печели "в шегите и закачките" с Корнелия Нинова за това кой как е гласувал, посочи социологът.

"Патриотите" започнаха да орбанизират ГЕРБ и по-тревожното е, че изглежда за ГЕРБ ова е посоката, в която те ще вървят за европейските избори, подчерта политологът Даниел Смилов. "Когато ГЕРБ дойдоха на власт с "Патриотите", на практика идеята беше ГЕРБ да успее някак да цивилизова "Патриотите", или поне да смекчи техните послания и в първата година донякъде ГЕРБ успя. Да речем по време на европредседателството "Патриотите" като че ли бяха "изчезнали" и не се виждаха, но вече към края на европредседателството започна техният ренесанс. Всъщност сега сме в парадоксалната ситуация, че много важни теми в политиката на правителството започват да бъдат диктувани от "Патриотите", тоест вместо ГЕРБ някак да нормализира тази популистка формация, стана обратното", коментира Смилов.

Заради модна патриотизация България започва да работи срещу националните си интереси

Даниел Смилов предупреди за възможните рискове от подкрепата за Унгария:
"Нашите геополитически интереси са различни и нашият интерес в момента е от силен, интегриран Европейски съюз - да речем по въпроса за "Фронтекс". Много ясно е, че ние имаме изключителен интерес от обща европейска гранична политика, Орбан е на различно мнение. Това, което става е, че заради този тип подражателство, модна патриотизация, на практика България започва да работи срещу своите геополитически интереси. И в един момент, ако се реализира този план за Европа на нациите (което не е нищо друго, освен разграждане на ЕС, няма ЕС като Европа на нациите, това е връщане в състоянието преди втората световна война), ние ще бъдем много повече губещи, отколкото държави като Полша и Унгария."
Трите мнения чуйте в звуковия файл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар