неделя, 23 октомври 2016 г.

Партията Борисов-Пеевски

Делян Пеевски и Бойко Борисов играли партия според съдия Янева. Българската федерация по шахмат (БФШ) уточнява, че става дума за особено остър вариант на атака "Берлин" с продължение контрагамбит "Банкя". Този вариант създава възможности и за двете страни чудесно да разгърнат всичките си фигури, да окопаят позициите си и да издържат до и след времевата контрола.
За да изнерви противника, гросмайстор Пеевски ту влиза, ту излиза от залата като дори плаши, че ще напусне страната. На 316-тия ход дори Борисов обяви, че Пеевски си е заминал окончателно, но гросмайсторът се върна с две пешки и един офицер (библиотекар, по новата номенклатура на БФШ) повече.
Партията продължава и навлиза в пореден псевдо-ендшпил. Гросмайстор Борисов се е засилил да произведе една от пешките си в царица, но за да се стигне дотам трябва да бъдат преодоляни множество капани. Пеевски е избрал да съсредоточи множество бити фигури по дъската, за да спре похода на пешката. Пръв ще бъде жертван един конник, който в началото господстваше като министър председател над централните полета на дъската. След това Пеевски може да заложи на един летящ офицер от левия сектор, който по принцип е безполезен, но може да бъде сменен за две пешки или да се капитализира по друг начин.
Очаквайте подробен анализ на всеки нов ход!

Няма коментари:

Публикуване на коментар