събота, 10 септември 2016 г.

До 2 октомври Трайков ще е единствен кандидат на десницата, трябва да хване този шанс ("Капитал")


Даниел Смилов, политолог, Център за либерални стратегии

При какви резултати би могло да се оцени представянето на Трайчо Трайков на президентските избори като успешно? Какви са шансовете му за балотаж?

Минимумът (за успешно представяне - бел.ред.) е да постигне най-добрите резултати за РБ на избори досега – около 8-9%. Тъй като става дума за мажоритарен избор, всичко над това би се дължало на качествата на кандидата и на представянето му по време на кампанията. Успех ще е, ако Трайков се представи по-добре от Красимир Каракачанов (кандидата на Патриотичния фронт - бел.ред.) въпреки популистката вълна, обхванала не само България, но и света.

Шансове за балотаж биха възникнали при голям провал на левицата и ген. Радев. Такъв не е изключен и дрязгите между БСП и АБВ работят в такава посока. А и самият Радев е политически неопитен и може да допусне много грешки. Но все пак към този момент е по-вероятно на балотаж да достигне кандидатът на по-голяма партия. Трайков има своите шансове и заради рисковата стратегия, избрана от ГЕРБ. До 2 октомври (когато ГЕРБ заявиха, че ще обявят кандидата си - бел.ред.) той всъщност ще е единственият кандидат на десницата, а това е шанс, от който трябва да се възползва максимално. Вместо да спори с хипотетични кандидатури на ГЕРБ, той ще има възможност да се концентрира върху собствените си позиции и да ги популяризира максимално. Ако пък от ГЕРБ тръгнат срещу него, само ще вдигнат разпознаваемостта и подкрепата му.

Какви биха били правилните политически послания на Трайков като кандидат за президент на Реформаторския блок в тази кампания?

Два акцента са достатъчни. Първо, ясна проевропейска ориентация, която е различна както от "балансирането" на ГЕРБ, така и от "патриотичния" националпопулизъм. Второ, способност да бъде коректив отдясно на ГЕРБ по отношение на слабостите им в борбата с корупцията, съдебната реформа, както и неяснотата в някои от външнополитическите позиции на Борисов. Трайков има биографията на европейски мислещ човек, способен да се противопоставя по принципни въпроси на ГЕРБ и Борисов.

Как да се мотивира избирателя да гласува за кандидат, за когото прогнозите сочат, че няма да бъде избран? 

Прогнозите невинаги се сбъдват, а и от кандидата зависи дали ще вдъхне вяра у хората. За целта, първо, петте партии зад него не само не трябва да му пречат, но активно да му помагат. Също така тези избори ще покажат и баланса на политическите сили в страната и ще създадат инерция за нови парламентарни избори или поне за правителствени рокади – важно е в каква посока ще са промените. И накрая, проевропейски мислещите хора в лицето на Трайков имат ясно заявен кандидат и нямат извинение, ако останат пасивни. Брекзит и Тръмп в САЩ показват какво става, ако мобилизацията се случва само на националпатриотарски терен. Така че няма място за отстъпление за тези, които ценностно се идентифицират с правова държава, конституционна демокрация и интегрирана Европа.

(към текста в "Капитал")

Няма коментари:

Публикуване на коментар