сряда, 27 юли 2016 г.

Тръмп, Орбан, терористите и най-невероятното (ClubZ)


 Мнения|
ДАНИЕЛ СМИЛОВ
„Тоя, който извърши най-невероятното, ще получи ръката на царската дъщеря.
И ето, младежи и дори старци започнаха да си блъскат главите над задачата: как могат да измислят такова нещо, което би изглеждало най-невероятно?...“
Така започва една известна приказка на Ханс Кристиан Андерсен. Тази приказка е ключ към разбиране на настоящата ситуация. Заменете ръката на царската дъщеря с медийно присъствие и способност за влияние и светът ще започне да ви изглежда като едно гигантско състезание за измисляне на най-невероятното нещо. Или поне на това, което изглежда като най-невероятното.
В Андерсеновата приказка един младеж направил най-чудесния часовник на света – такъв, какъвто никой преди това не бил виждал. И на фона на тези, чието въображение се разпростирало до обичайните простотии и магарии – като например да се наядат или напият до смърт – майсторът на часовника изпъкнал като безспорен фаворит за женитба. Но дошъл друг момък, който взел една брадва и разбил пред всички страхотното творение. Хората ахнали и признали, че такова нещо, такава работа наистина не са виждали. И тъй като часовникът вече го нямало, ръката на принцесата била дадена на човека с брадвата.

Човекът с брадвата

Вече сигурно се досетихте за аналогията – човекът с брадвата в момента върлува из света и е на път да спечели ръката на нашето медийно-доминирано съзнание. Човекът с брадвата идва под множество форми – от тази на вандал-терорист до по-рафинирани персонификации като Борис Джонсън, Доналд Тръмп или Виктор Орбан. За да не бъда обвинен в аналитична неяснота ще мина през всяко едно от най-важните превъплъщения на негативния Андерсенов герой:
Фрустрираният младеж с брадвата: В един свят на виртуални реалности и компютърни симулации той остава с впечатлението, че може да постигне всичко – известност, пари, момичета...- с героичен жест, един клик на мишката. И когато не може да създава невероятни неща, най-лесното е да ги унищожава. Какво по- невероятно от това?
Религиозният фанатик с брадвата: За него унищожаването на другия, различния е най-невероятното нещо, което може да направи. Джихадист или расист, последовател на Даеш или на Брайвик, той замисля и изпълнява най-невероятните атентати, чрез които разрушава не само живот, но и създаденото от други пространство на личностна свобода, търпимост, просперитет и т. н.
Националпопулисти и евроскептици с брадвата: Защо хора като Джонсън и Орбан са забележителни? Единствено с това, че размахват брадва срещу едно доста сложно, деликатно, предизвикало възхищение и завист в целия свят творение, каквото е ЕС. Единият вече успя да разбие кристалното стъкло на циферблата, а другият се е вкопчил като маймуна в махалото и се опитва да го откъсне. Джонсън и Орбан нямат план за алтернативен часовник – те просто ще счупят този, който имаме. И Европа няма да стане с нищо по-умна, по-богата и по-интелигентна, ако това се случи. А най-неумни и небогати ще са привържениците на Джонсън и Орбан от нашата черга – периферията на ЕС. За разлика от горните две категории чисти психопати, тази категория претендира, че не просто разрушава, но и гради. Нейният градеж носи помпозни имена: нова „Европа на отечествата“, на „глобалните амбиции на националните държави“, на „суверенните правителства, които не слушат диктата на Брюксел“. Това обаче са само приказки и то от рода на „Новите дрехи на царя“. Единственото, на което облечените в голотата си са способни, е разрушението на ЕС – това е тяхната програма. Веднъж изпълнили я, те нямат идея какво да правят –  както стана ясно от поведението на Джонсън в деня след Брекзит. Пълен потрес, изненада и липса на каквато ѝ да е идея някакъв позитивен ход напред. Това би била и картината в Европа, управлявана от Льо Пен, Бепе Грило, Орбан, Ангел Джамбазки, Сидеров, Вилдерс и пр. и пр. Кой би очаквал тази задруга на брадвата да създаде нещо? Виж да разруши - може;
Оранжевата коса с брадвата: И като глобален венец на персонификациите на младежа с разрушителни наклонности идва Доналд Тръмп. Дотук той е заявил, че, размахвайки топора, той може да разруши НАТО и НАФТА. Той не е фен на ЕС, вдъхновител е на по-горната категория секироносци, подкрепя Брекзит и симпатизира на Путин. Т. е. Тръмп заплашва, че ще разруши глобалния ред дотолкова, доколкото го има. Той не е създател – не е ясно какво ще дойде на мястото на съществуващото. Единственото, което се знае, е, че САЩ вече няма да носят отговорност за него. Т. е. нов часовник няма да има – просто ще счупим стария. Да, настоящият ред в света има много дефекти. Но нито един от тях няма да се поправи, ако най-голямата държава откаже да носи отговорностите си и започне да се държи като бакалин, тръгнал да събира вересиите си. Още повече, когато самият бакалин е натрупал доста собствени вересии  - и материални, и морални.
Приказката на Андерсен е с хепиенд за часовникаря:
- Доведете ми великия майстор, който направи тоя чуден часовник! — рече царкинята. — Той ще бъде мой мъж и господар!
И младият човек, съпроводен от грамадно множество народ, влезе в черквата. Всички бяха доволни, всички го благославяха. Не се намери нито един да му завиди — и туй именно беше най-невероятното.
Това обаче е романтична приумица. В нашия свят, когато става дума за човек с брадва, трябва да търсим край ала Стивън Кинг.

2 коментара:

  1. Метафората е чудесна! Но все още има "царска дъщеря" - ние, разумните хора и избиратели - и наш дълг е да изберем часовникаря.

    ОтговорИзтриване
  2. Всичко в ЕС вървеше прекрасно до момента, в който Меркел не покани целия свят в Европа. А, дотогава никой не искаше да излиза от ЕС, още по-малко да го разрушава. Всъщност, политиката на безконтролни отворени врати доведе до убийства, несигурност и страх. Това пък доведе до възход на десните партии. Неолибералите предадоха собствените си граждани и буквално ги изпратиха на "заколение". Всички ние, които имахме някаква представа от ситуацията и проблемите в близкия Изток, предупреждавахме дълго време, че не бива да се допуска да се достигне критична маса от мигранти на територията на Европа, че трябва да бъдат щателно проверявани, тъй като не всички хора по презумпция са добри, предупреждавахме, че Европа ще заприлича на местата от които идват. И да не ме обвините, че сам ксенофоб или расист - не приемам такива обвинения и е смешно като аргумент. Просто съм нормален, разумен човек, който не е загубил връзка с обективната реалност. Милиони в Европа са като мен. Никой от управляващите не ни чу, нито в родните ни държави, нито в ЕК. Всъщност в момента по-голяма част от гражданите на Европа бяха докарани от политиката на управляващите дотам, щото да оценят крайно десните като по-малкото зло за собствената си сигурност и оцеляване.
    Да, метафората е чудесна! Но, въпросът е, в чии ръце всъщност е брадвата и най-вече защо?

    ОтговорИзтриване