четвъртък, 3 септември 2015 г.

За фалстарта на политическия сезон (БНР)

Д. Смилов: Отхвърлянето на антикорупционния закон поставя под въпрос смисъла от коалицията

       
Снимка: www.dnevnik.bg

Парламентът започна политическия сезон с фалстарт. Отхвърлянето на антикорупционния закон, подготвен под ръководството на вицепремиера Меглена Кунева, на първо четене в парламента представлява бламиране на съществена част от управленската програма. Това поставя под въпрос смисъла от коалицията в сегашния ѝ формат. Това каза за "Хоризонт" в предаването "12+3" политологът Даниел Смилов. Той допълни, че известните слабости на антикорупционния закон е можело да бъдат изчистени между първо и второ четене: Законът беше отхвърлен на първо четене, което означава отхвърляне на цялостната философия в този сектор. Това е сериозен проблем.

Смилов обясни двата варианта на политически дневен ред от тук нататък:

Единият е запазване на статуквото. Зад него стоят най-ясно ДПС, защото от Движението смятат, че съдебната система, до голяма степен, трябва да остане такава, каквато е, прокуратурата не трябва да се реформира и няма проблем с Комисията за финансов надзор.

Според него алтернативният дневен ред се изразява в промяна на статуквото и въоръжаване на държавата с инструменти за борба с със сливането на определени групировки с държавата, което доведе до кризата в КТБ:

Съдебната реформа и антикорупционната стратегия са стъпки към даване на инструменти на държавата да ревизира грешните политики. Ако няма такова мнозинство, трябва да се преосмисли правителството. Очевидно АБВ и Патриотичният фронт се дистанцират от това мнозинство и трябва да кажат каква е алтернативата.


ДПС от самото начало на този парламент настоява, че трябва да бъдат включени в управлението. Те се опитват да се пришият към него, когато могат. Проблемът е, че алтернатива с участието на ДПС във властта реално няма.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар