понеделник, 26 май 2014 г.

Рекапитулация на Евровота


http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/05/26/2308326_rekapitulaciia_na_evrovota/

Дотук резултатите от изборите могат да бъдат обобщени така:

1. Безспорен успех на ГЕРБ. Минаване през два избора след края на мандата, при които партията остава най-голяма в страната, е заявка за трайно място в партийната система. ГЕРБ има и ще има важна роля вдясно.

2. Срив на БСП, който показва, че участието на партията във формати по модела БСП, ДПС, "Атака" е пагубен за нея. Въпросът с лидерството става неотложен. За Станишев това е поредната загуба: този път не само у дома, но и в Европа.

3. Провал на АБВ, който се дължи основно на липсата на ясен профил на формацията – едновременно русофилска и проевропейска. Тежестта на Първанов и Калфин е голяма обаче – при едни предсрочни парламентарни избори те могат да опитат да минат една по-ниска бариера от 4%.

4. ДПС традиционно са силни на евроизбори – представянето им се дължи не на тяхната нараснала абсолютно тежест, а на ниската активност на избирателите на останалите партии, особено тези на левицата.

5. С Пеевски продължават да се случват интересни неща. Операцията с неговото издигане, изглежда, се провали може би защото от АЛДЕ са дали ясен сигнал, че няма да го приемат в групата. Притеснително е, че електоратът на ДПС няма минимум критично отношение към ръководството. Освен ако не се окаже, че масово са гласували преференциално срещу Пеевски, но това ще се види по-късно.

6. Представянето на Бареков е надценено. То е функция на ниската избирателна активност, огромното число купени застъпници и наблюдатели (десетки хиляди), голямата сума, изхарчена за медии, както и безрезервната подкрепа на ТВ7. Провалът на формата БСП, ДПС, "Атака" е и провал за Бареков обаче: става ясно, че механичната подмяна на Сидеров с Бареков ще е много скъпа за БСП и ще е най-вероятно неприемлива за левицата. В крайна сметка ББЦ все още остава един скъп корпоративен проект, чието партийно бъдеще е неясно.

7. Много добър, макар и не отличен резултат за Реформаторския блок. Партията най-после е единен субект, загубата на време от лятото на миналата година е частично компенсирана. Новото ръководство в лицето на Радан Кънев отбелязва първи сериозен успех. Идеологически формацията стои добре, проевропейската й позиция беше решаваща за крайния резултат. Остава обаче много организационна работа и запазване на мобилизацията на единомишлениците, която се случи в последните дни преди вота.

8. Националистическият вот не се е изпарил. Не е отразен в резултата, защото се раздели и защото "Атака" се дискредитира от участието си в управленския формат. Това е по-скоро временен феномен обаче. Кой ще консолидира този вот ще е важен въпрос на парламентарните избори.

9. Останаха две социологически агенции: "Алфа Рисърч" и "Екзакта". ПР агенциите се увеличиха.

Предсрочни парламентарни избори са още по-наложителни. Пред БСП има два пътя: да приеме тази очевидност или да продължи болезнено да се самоубива, като се опитва да привлича подкрепа от Бареков с надежда да възпроизведе един така или иначе неработещ формат.

Голямата новина от евровота в ЕС не е само нарастването на дела на евроскептиците и националистите.
Основната новина е, че след пет години финансова и икономическа криза

левицата не успя да стане водеща сила в Европа

Това означава, че работещ ляв модел - социален и икономически - който да е алтернатива на сегашния просто няма. Левицата се лута между популистката крайност на Сириза и подгласянето на Меркел и ЕНП. Именно това отваря вратата за радикални популистки формации: ЕНП и социалистите и демократите са по съдържание едно и също в очите на все по-големи маси хора.

В този смисъл много сериозен размисъл трябва да се случи не само в нашата, но и в европейската левица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар