вторник, 14 януари 2014 г.

Изводите - оставка и нови избори - вече са ясни и на половината от левицата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/01/14/2219882_izvodite_-_ostavka_i_novi_izbori_-_veche_sa_iasni_i_na/


Да обобщим:

1. Не може да се управлява без политическо доверие, без да се плати висока политическа цена. Колкото БСП продължава да упорства с проекта "Орешарски", толкова по-тежък ще е ударът, който ще понесе. Умно е да обяви избори 2 в 1.

2. Перспективата за избори е основният фактор за реформа на партиите. Парламентарните избори са необходими, за да се довърши реформата и в ляво и дясно.

3. Тезата за липсата на алтернатива - която винаги е била фалшива - тотално се дискредитира.

4. Има добри и лоши алтернативи. Калфин, Кадиев са позитиви на лявото. Първанов може да използва политическата си тежест, за да им даде път: това ще е достойно за уважение поведение на държавник. Надявам се Първанов да не използва Калфин за реставрация на стари клиентелни кръгове, което не е изключено. Новите леви, ако има такива, вместо да се услушват, да се опитат да структурират по смислен начин политическото пространство в ляво, доколкото могат.

5. В дясното пречистването и реформирането не е приключило. ГЕРБ продължава да играе ситуационно, като си оставя мостове към Пеевски и "Атака". Точно тези мостове го оставят в миналото, обаче. Реформаторите вече осъзнаха нуждата от общ фронт за предизвикване на нови избори. Радан вече се налага като лидер. Всичко това е обнадеждаващо и достойно за подкрепа. Решението с Кунева-Малинов-Бечев на евролистата е естествено и удачно: това е силен и компетентен екип, който просто трябва да се подкрепи и да се премине към истинския въпрос - предсрочните парламентарни избори.

6. Проевропейските партии: БСП, РБ, ГЕРБ, АБВ, ДПС да се договорят - гласно или негласно - за изолация на Атака, НФСБ от следващото управление. Ако това не стане и в следващия парламент резилите ще продължават, дискредитирането на политиката ще се случва.

7. Докато БСП се надяваше на нова патерица от Пеевски чрез Бареков, сама се разпадна. Самото общуване с Пеевски-Барековата компания подрива доверието в левицата - това трябва да е ясен урок.

Изводите са ясни на всички, вече официално и на половината от левицата: ОСТАВКА и парламентарни избори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар